Google Analytics 4, oftewel GA4. We ontkomen er niet meer aan nu Google heeft aangegeven per 1 juli 2023 te stoppen met de verwerking van data in Universal Analytics. In GA4 wordt data op een andere manier gemeten en hierdoor is een aparte implementatie noodzakelijk. Tot juli 2023 kan je de nieuwe property laten lopen naast je huidige UA-property. Zo kun je in beide property’s data verzamelen en verlies je geen historische data. Heb je GA4 nog niet geïmplementeerd? Lees dan ons eerdere artikel en ontdek hoe je Google Analytics 4 kunt instellen op je website. Heb jij de nieuwe property al wel aangemaakt en gekoppeld? Dan kan je de data uit GA4 koppelen aan Google Data Studio en aan de slag met een overzichtelijk dashboard!

GA4 data studio

Over Google Data Studio

Google Data Studio is een handige en gratis tool van Google waarmee je overzichtelijke dashboards creëert. Het voordeel ten opzichte van dashboards in Google Analytics? Je kunt diverse databronnen koppelen en zelfs combineren. Denk hierbij aan verschillende Analytics accounts, maar ook data uit Google Ads, Facebook, je eigen CRM systeem, spreadsheets en meer!

GA4 data in Google Data Studio

Wil je jouw GA4 data inzichtelijk maken in Google Data Studio? Het is makkelijker dan je denkt, lees snel verder.

Bestaand dashboard overzetten

Wanneer je op dit moment al Google Data Studio gebruikt, kun je je dashboard relatief eenvoudig overzetten van UA naar GA4. Nu UA-data nog wel verzameld wordt, kan het fijn zijn om je oude dashboard nog niet volledig weg te gooien. Zo kun je zo lang mogelijk gebruik maken van je historische data. Maak daarom een kopie van je huidige dashboard, zodat je 1 UA en 1 GA4 Data Studio dashboard hebt. Dat doe je als volgt:

 1. Open je huidige dashboard en klik rechtsboven op de drie bolletjes.
 2. Kies voor kopie maken.
 3. Bij Google Analytics kies je de nieuwe property.
 4. Alle overige gegevensbronnen kun je direct mee kopiëren.
 5. Klik op “rapport kopiëren” en klaar!

Je zal merken dat je huidige Data Studio dashboard misschien niet volledig compatibel is met Google Analytics 4 data. Een paar statistieken die je kunt missen zijn statistieken die gemeten worden op basis van sessies, zoals:

 • Gemiddelde sessieduur. Deze statistiek kun je niet meer selecteren in Data Studio wanneer je GA4 gekoppeld hebt. Gelukkig is er een methode om de statistiek zelf te berekenen. Hiervoor maak je een aangepaste statistiek met de volgende formule: betrokkenheid van gebruikers/sessies.
 • Bouncepercentage. In het nieuwe meetmodel wordt uitgegaan van engagement en is ook het bouncepercentage verleden tijd. Een alternatieve statistiek die je kunt gebruiken is het betrokkenheidspercentage. Dit kun je eigenlijk zien als het tegenovergestelde van bouncepercentage. Hoe hoger je betrokkenheidspercentage, hoe beter!

Data Studio Dashboard koppelen aan Google Analytics 4 GA4

Nieuw dashboard creëren

Ben je nog helemaal nieuw in Google Data Studio? Dan kan je meteen een dashboard inrichten met jouw GA4 data. Zelf een overzichtelijk en visueel aantrekkelijk dashboard maken from scratch kan lastig zijn als je nog geen ervaring met de tool hebt. Kies in dat geval voor een template van Google en pas deze aan naar wens. Hieronder een kort stappenplan:

 1. Ga naar Google Data Studio.
 2. Kies rechtsboven voor de Sjabloongalerie.
 3. Filter bij Category op Googe Analytics.
 4. Selecteer het gewenste dashboard en klik op [Mijn eigen gegevens gebruiken] om deze aan jouw data te koppelen.
 5. Klik vervolgens op [Bewerken] om het dashboard verder aan te passen naar wens.

Let op: nog niet alle templates zijn compatibel met GA4. Het kan zijn dat je je Data Studio dashboard nog iets moet aanpassen naar andere statistieken.

Let’s go!

Ben jij ook zo’n fan van Google Data Studio? Zorg er dan voor dat je je Google Analytics 4 data koppelt aan je dashboard. Toch nog vragen over deze tool? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee.