Deze zomer staat voor Google in het teken van een grote core update. Dit pakken ze grondig aan, want de update wordt in fasen doorgevoerd. De eerste fase ging van start in juni en wordt nu langzaamaan uitgerold. In het blogartikel van Hidde kan je meer lezen over de Google Core update van juni 2021. Deze maand stond de 2e fase op de planning. En daar heeft Google geen gras over laten groeien. In de afgelopen dagen hebben veel experts namelijk al wezenlijke verschillen in hun data gevonden die naar alle waarschijnlijkheid te maken hebben met de Google Core update van juli 2021. In dit blogartikel lees je meer over wat de update precies inhoudt, wat de eerste merkbare gevolgen zijn en wat je kan doen om jouw website op deze update aan te passen zodat dit geen of juist een positief effect heeft op je rankings.

 

Wat houdt de Google Core update van juli in?

Op het Twitter-account Google SearchLiaison werd op 2 juni het volgende gedeeld:

“Some of our planned improvements for the June 2021 update aren’t quite ready, so we’re moving ahead with the parts that are, then we will follow with the rest with the July 2021 update. Most sites won’t notice either of these updates, as is typical with any core updates….”

 

De Google Core update van juli is dus een vervolg op de updates die reeds zijn doorgevoerd in juni. Het enige verschil met de update van juni is dat deze update veel sneller uitgerold lijkt te worden. Als je jouw website al hebt voorbereid op de Core Web Vitals dan zal je in alle waarschijnlijk alleen maar positieve gevolgen terugzien. Zie je sinds 1 juli een flinke drop in je organische verkeer? Dan is het aan te raden om kritisch te kijken naar jouw website.

 

Eerste zichtbare resultaten

De Core update van juni leek maar langzaam op gang te komen. De juli-update is daarentegen zeker opgemerkt door experts. Kijk bijvoorbeeld naar de Sensor Tool van Semrush. Deze tool brengt de beweeglijkheid van de Google rankings duidelijk in beeld. De grootste piek is heel duidelijk te zien: de dag ná de Core update van juli werden veel rankings flink door elkaar geschud.

google core update

Zie je op dit moment nog geen zichtbaar verschil in je organische resultaten? Ook dan raden wij je aan om altijd kritisch te blijven op je website en in de gaten te houden waar Google zich op focust. Het kan zijn dat de Google bot bijvoorbeeld nog niet is langs geweest op je website of dat je nog onvoldoende data hebt om al conclusies te trekken.

Wanneer je wel al een negatief verschil ziet, dan kan je gebruik maken van een handig blogartikel wat Google speciaal heeft gecreëerd om websites uit de negatieve spiraal te halen die afkomstig is van een Core update.

Tips voor de Google Core update van juli 2021

  • Houd je cijfers goed in de gaten. Grijp zo snel mogelijk in als je een negatief resultaat ziet.
  • Check je website op de Core Web Vitals. Dit kan je doen via Google’s PageSpeed Insights. De Core Web Vitals worden hierin aangegeven met een blauw vlaggetje. Zie je hier alleen maar rode cijfers? Ga dan in overleg met je webdeveloper en check wat je kunt doen om je website te optimaliseren.
  • Denk aan E.A.T als je content schrijft voor je website. Dit staat voor Expertise, Autoriteit en Trustworthiness. Schrijf dus niet alleen maar om gewoon iets te schrijven, maar laat zien dat jij de autoriteit bent op het onderwerp en dat gebruikers naar jou (of je website) toe kunnen komen als ze vragen hebben. Hoe vaker dit gebeurt, hoe hoger je zal ranken in Google.

 

Wil je meer weten over de Google Core updates en hoe je jouw website hierop kunt voorbereiden? Neem dan contact met ons op. Wij analyseren je website en bekijken wat jouw website nodig heeft om organisch te blijven scoren.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.