In december 2020 heeft de laatste core update van Google plaatsgevonden. Daar is sinds woensdag 2 juni 2021 verandering in gekomen door de uitrol van de Google Core update van juni 2021. Het is al een lange tijd bekend dat Google zich ook gaat richten op de gebruikersvriendelijkheid van websites en dat dit mee genomen gaat worden in de ranking factoren. Deze Core Web Vitals vormen dan ook de basis van de Google Core update in juni 2021.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) staat nooit stil. Google blijft werken aan hun algoritme. Historisch gezien doen ze dit om de paar maanden. De update van juni is niet de enige die we mogen verwachten komende periode. In juli zal er ook een Google update uitgerold worden. Simpelweg omdat sommige updates nog niet klaar zijn om live te gaan. Dit zal wel het geval zijn in de volgende maand.

In dit artikel leggen we dus uit hoe de Google update van juni 2021 in elkaar zit én wat het betekent voor jouw organische posities in Google.

De Google Core update – juni 2021

Wat kan je verwachten van de Google Core update vanaf juni? De veranderingen zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

  • Core Web Vitals
  • Artificial intelligence
  • Zoektermen worden onderwerpen

De update komt overigens niet uit de lucht vallen. Sterker nog, vorig jaar in mei 2020 kondigde Google al aan dat ze zich meer gaan richten op de gebruikerservaring (page experience) van de website. Meer dan een jaar heb jij je al kunnen voorbereiden op deze update. We leggen ze kort aan je uit:

Core Web Vitals

De Core Web Vitals zijn de belangrijkste ontwikkeling binnen de Google Core update van juni. Het komt er op neer dat websites, waarvan de gebruikersvriendelijkheid in orde is, hoger zullen scoren in de organische zoekresultaten. In het eerder geschreven blogartikel geven we meer informatie over deze nieuwe ranking factor.

Artificial Intelligence

Dankzij de BERT update Is Google steeds beter in staat om de zoekintentie van haar gebruikers te achterhalen. Hiermee ligt de focus niet op het zoekwoord, maar juist op de context van het zoekwoord. Dankzij artificial intelligence wordt Google steeds slimmer en komt het voor dat jouw website naar voren komt in de zoekresultaten zonder dat jij het zoekwoord op jouw pagina gebruikt.

Zoektermen worden onderwerpen

Waar je voorheen webpagina’s optimaliseerde rond één zoekterm is dat binnenkort verleden tijd. Google gaat steeds meer kijken naar groepen van woorden die een verband met elkaar hebben. Nog een reden meer om jouw websitebezoeker meer context te bieden!

Wat kan ik verwachten?

De Google Core update van juni is een wereldwijde uitrol die invloed heeft op alle talen en zal ongeveer twee weken duren. Dankzij deze uitrol kan het voorkomen dat jouw organische posities stijgen, dalen of stabiel blijven. Dit geldt vrijwel voor alle updates die de zoekmachine uitvoert aan haar algoritme. Is jouw website in negatieve zin geraakt door deze nieuwe update? Geen zorgen, aangezien er nog een Core update in juli aankomt, kan het zijn dat deze daling weer wordt recht getrokken.

Update: de Google Core update van juni is afgerond op 12 juni

 

 

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie ontvangen over de Google Core update van juni 2021 of kun je wel hulp gebruiken bij het optimaliseren van jouw website volgens deze nieuwe richtlijnen? Neem gerust contact met ons op, wij bespreken graag wat we voor jou kunnen betekenen.