Google is al jaren de grootste zoekmachine en stijgt nog steeds in populariteit. Dit komt omdat Google allerlei verschillende tools aan zich bindt waar bedrijven (& online marketeers) dagelijks gebruik van maken. Deze Google tools zijn zeer geschikt om te gebruiken voor jouw SEO-strategie. Ben je dus aan het overwegen om te starten met zoekmachine optimalisatie (SEO), maar weet je niet welke tools het meest geschikt zijn voor jouw website? Geen nood, in dit artikel bespreken we de belangrijkste Google tools die relevant zijn voor jouw website.

Google Analytics

Dé meest gebruikte Google tool voor SEO is Analytics. Met deze tool krijg je gratis inzichten in hoe je website presteert en hoe websitegebruikers zich bewegen op jouw website. Je kunt precies achterhalen via welke bron de mensen op jouw website komen, welke pagina’s ze bekijken en welke acties ze uitvoeren. Deze tool mag absoluut niet ontbreken in jouw SEO-strategie.

Google Search Console

Ook Google Search Console mag niet ontbreken wanneer je bezig bent met zoekmachine optimalisatie. Met behulp van dit programma zie je precies welke zoekwoorden gebruikt worden door mensen die op jouw website zijn geweest. Bovendien kun je een sitemap van de website uploaden en krijg je inzicht in eventuele foutmeldingen die Google constateert op jouw website. Dit is zeer relevante data!

Google Tag Manager

Gratis en zonder al te veel problemen HTML codes aan je website toevoegen. Met Google Tag Manager heb je geen webbouwer nodig! Sterker nog; met deze tool kun je alle andere tools van Google aan jouw website koppelen. Bovendien voorkom je hiermee dat de code van je website een doolhof wordt. Ideaal toch?

Google Mijn Bedrijf

Met Google Mijn Bedrijf maak je in een aantal stappen jouw online visitekaartje. Dit grote blok komt aan de rechterkant tevoorschijn in de zoekresultaten wanneer je op zoek bent naar een specifiek bedrijf. In dit blok staan alle relevante informatie over jouw bedrijf, inclusief contactgegevens en eventuele openingstijden. Google Mijn Bedrijf is super handig voor het uitvoeren van lokale SEO.

Google Pagespeed Insights

Deze tool analyseert hoe de motor van je website werkt. Is deze snel warmgedraaid of heeft dit meer tijd nodig? Page Speed bekijkt de verschillende factoren die invloed uitoefenen op de laadsnelheid van je website. Een snelle website heeft een positieve invloed op de positie in de zoekresultaten. Is jouw website snel? Ontdek het met deze Google tool.

Google Keyword Planner

Als je bovenstaande tools van Google al gebruikt is het tijd om de online vindbaarheid van jouw website te vergroten. Hier komt de Keyword Planner in Google Ads van pas. Met de planner krijg je inzicht in welke relevante zoekwoorden interessant zijn voor jouw website. Je ziet precies hoe vaak er maandelijks op een zoekterm gezocht wordt en hoe zwaar de concurrentie is op het zoekwoord. Dit wordt aangeduid van laag tot hoog. Deze tool is ook interessant als je wilt starten met online adverteren.

Google tools SEO

Overige Google Tools

Bovenstaande programma’s van Google zijn essentieel als je wilt starten met zoekmachine optimalisatie. Maar daar houdt het niet op als je het Google vraagt. Er zijn nog meer tools beschikbaar die je kunt gebruiken. Deze zijn niet essentieel, maar kunnen wel handig zijn. We geven een kort overzicht:

  • Google Trends: Inzicht in wat de laatste trends zijn in zoekopdrachten? Waar wordt het meest op gezocht.
  • Google Optimize: Voer simpele A/B testen uit en implementeer deze op jouw website.
  • Google Alerts: Wil je weten of jouw bedrijf wordt genoemd in het nieuws? Met Google Alerts weet je dit.
  • Google Data Studio: De tool maak je snel en eenvoudig visuele rapporten van de belangrijkste statistieken van je website.

Start met optimaliseren!

Met deze gratis tools van Google kun je direct starten met het uitvoeren van zoekmachine optimalisatie (SEO) voor jouw website. Heb je toch vragen over de benoemde programma’s of heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je direct verder!