Heb jij een eigen website of ervaring met het bouwen van websites? Dan is de kans groot dat de naam WordPress je bekend voorkomt. Zelf ben ik een groot fan van websites die draaien op dit systeem. WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je zeer eenvoudig een website kunt bouwen en beheren. Het is een gratis systeem, wat inhoudt dat iedereen de code kan inzien, kopiëren en aanpassen. Hierdoor bieden vele webdesigners WordPress websites aan in zeer uiteenlopende templates. Doordat het systeem zo gemakkelijk te beheren is, is het een populair CMS wat door vele bedrijven gebruikt wordt.

WordPress plugins

Vanwege de populariteit van WordPress en doordat het een gratis systeem is, zijn veel programmeurs aan de slag gegaan met aanvullende functionaliteiten. Hier zijn vele handige WordPress plugins uit voortgekomen. Met een plugin voeg je eenvoudig extra functionaliteiten aan je WordPress website toe of kun je bestaande functionaliteiten uitbreiden. Een plugin kun je zeer eenvoudig toevoegen en scheelt je een hoop codeerwerk! Er zijn inmiddels duizenden plugins beschikbaar voor WordPress, zowel betaalde als onbetaalde varianten. In dit blogartikel vertel ik je over enkele plugins die het beheren van jouw WordPress site nog makkelijker maken.

Yoast SEO plugin

De plugin die wij standaard op iedere WordPress website gebruiken is de Yoast SEO plugin. Deze plugin is perfect voor het SEO optimaliseren van je website. Met de plugin kun je voor iedere pagina een SEO titel en beschrijving invullen, wat een grote impact kan hebben op je vindbaarheid. Ook kun je aangeven voor welk zoekwoord een pagina geoptimaliseerd is, waarna je te zien krijgt hoe je de tekst verder kunt verbeteren aan de hand van diverse indicatoren. Daarnaast kun je met deze plugin eenvoudig een sitemap aanmaken. Met een sitemap geef je aan Google aan wat de content op je website is. Eigenlijk is dit een soort inhoudsopgave van je website. Tot slot is de Yoast SEO plugin ook erg handig voor het verifiëren van Google Search Console. Kortom, een plugin die iedere website nodig heeft!

Duplicate post

Een andere plugin die wij vaak gebruiken is de Duplicate post plugin. Wanneer je een nieuwe pagina wilt toevoegen aan je website, wil je dat deze in dezelfde stijl komt te staan als je huidige pagina’s. Met de duplicate post plugin kun je eenvoudig een bestaande pagina dupliceren. Vervolgens kun je de content aanpassen en heb je binnen no-time je nieuwe teksten op de website staan!

Akismet Anti-spam plugin

De Akismet Anti-Spam plugin is een handige maar ook noodzakelijke WordPress plugin die je website beschermt tegen spam. Het kan erg vervelend zijn wanneer je veel reacties van spammers krijgt onder blogartikelen of via contactformulieren. De Akismet plugin blokkeert automatisch alle reacties die volgens de database op spam lijken.

Gravity forms

Gravity forms is een plugin waarmee je zeer eenvoudig contactformulieren kunt toevoegen aan je website. Een handige aanvulling hierop is dat je dit contactformulier kunt koppelen aan je Mailchimp account, zodat je hiermee automatische mailings kunt instellen.

Google Site Kit

Een vrij nieuwe gratis WordPress plugin is Google Site Kit. Deze plugin is op dit moment nog niet zo bekend, maar is erg veelbelovend. Erik heeft onlangs een blog geschreven over deze plugin, waarin hij uitlegt wat je ermee kunt.

Redirection

Ben je van plan om over te gaan op een nieuwe website? Of wil je je content eens goed opschonen? Zorg er dan voor dat je de Redirection plugin installeert. Met deze plugin stel je eenvoudig 301 redirects in van de ene URL naar de andere. In de loop der tijd bouwt een pagina namelijk waarde op en het is zonde wanneer deze waarde verloren gaat in een 404 pagina. Ga je over op een nieuwe website? Zorg dan voor een migratieplan waarbij iedere huidige URL een redirect krijgt naar een relevante nieuwe URL. Wil je een pagina van je website verwijderen? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te redirecten naar een overzichtspagina of de homepagina.

WooCommerce plugin

De WooCommerce plugin is niet zo relevant voor gewone websites, maar wel als je een webshop wilt beginnen. Met deze plugin maak je van jouw WordPress website in een oogwenk een webshop. Start met het verkopen van jouw producten!

Aan de slag met jouw WordPress website

Ik hoop dat je na het lezen van dit blogartikel aan de slag gaat met jouw website en dat het overzicht van handige WordPress plugins van pas komt. Uiteraard kom je er niet met enkel een WordPress website. Wil je dat jouw website goed vindbaar is? Dan is het aan te raden hiervoor een complete online marketing strategie zoals Multi Funnel marketing voor te gebruiken.