Heb jij wel eens gehoord van het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics? Weet jij waarom dit belangrijk is voor jouw website en hoe je dit kunt toevoegen in Analytics? Geen probleem als je op alle vragen ‘nee’ hebt geantwoord. In dit artikel geef ik je namelijk antwoord op bovenstaande vragen. Bovendien vind je in dit artikel een lijst met verwijzingen die je direct zelf kunt uitsluiten in Google Analytics.

Hoe meet Analytics een sessie?

Om te begrijpen wat verwijzingsuitsluitingen zijn en waar je ze voor kunt gebruiken moet je weten hoe Google Analytics een sessie meet.

Een sessie begint bij het eerste contactmoment van een bezoeker op je website en eindigt standaard na 30 minuten inactiviteit. Als de bezoeker na een half uur verder klikt op jouw website, rekent Analytics dit als een nieuwe sessie. Analytics telt ook een nieuwe sessie als de bezoekers van jouw website naar een andere website surft en daarna weer terugkomt.

Dit laatste heeft helaas een negatief gevolg voor webshops. Bezoekers die een product afrekenen worden naar de website van een bank of betalingsprovider gestuurd om de betaling af te ronden. Nadat een bezoeker dit heeft afgerond, keert de bezoeker weer terug naar de webshop. Volgens Analytics start dus een nieuwe sessie en de transactie wordt toegekend aan de bron van de sessie, namelijk de betalingsprovider. Dit gegeven zorgt ervoor dat je niet kunt achterhalen wat de oorspronkelijke bron is waar de bezoeker vandaan kwam. Nu weet je dus niet of je bezoeker via organisch verkeer op je website is gekomen of zelfs via een betaalde campagne. Wellicht is SEA de meest converterende bron?

Wat zijn verwijzingsuitsluitingen?

Verwijzingsuitsluitingen kun je instellen in Google Analytics waarbij specifieke verwijzingen worden uitgesloten in de verkeersrapporten. Als je de betalingsproviders toevoegt als verwijzingsuitsluiting zal Analytics geen nieuwe sessie beginnen op moment dat een bezoeker een betaling heeft afgerond en terug komt op jouw website. Analytics probeert dan de sessie te koppelen aan de oude sessie (indien deze niet verlopen is). Op deze manier kun je dus wel achterhalen welke bron je de meeste conversies oplevert. Let er wel op dat verwijzingsuitsluitingen niet met terugwerkende kracht werken. Dit betekent dat alle domeinnamen die je uitsluit niet meer terugkomen in je data op het moment dat je deze uitsluit. Dit heeft geen invloed op het verleden, conversies van gisteren kunnen nog toegewezen worden aan een betalingsprovider.

Toevoegen van verwijzingsuitsluitingen

Je hebt beheerdersrechten op property niveau nodig als je verwijzingsuitsluitingen in Analytics wilt toevoegen. De uitsluitingen gelden voor alle weergaven onder die property. Je doorloopt de volgende stappen om verwijzingsuitsluitingen toe te voegen:

  1. Open Google Analytics en klik linksonder op het tandwiel bij ‘Beheerder’.
  2. Kies de property waar je uitsluitingen wilt toevoegen en klik vervolgens op ‘Trackinginfo’.
  3. Vervolgens klik je op ‘Lijst met verwijzingsuitsluitingen’.
  4. Je ziet nu een pagina waar je verwijzingsuitsluitingen kunt toevoegen via de rode knop met ‘+ verwijzingsuitsluiting toevoegen’

verwijzingsuitsluitingen Google Analytics

Lijst met verwijzingsuitsluitingen

Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van alle bekende betaalpartners die onterecht terug kunnen komen in jouw rapporten.

Bekende betalingsproviders in Nederland Overige bekende betalingsproviders
abnamro.nl 3ds.bnpparibas.com
asnbank.nl 3dsecure.icicibank.com
bankieren.ideal.ing.nl 3dsecure.icscards.nl
betalen.rabobank.nl acs2.swedbank.se
checkout.buckaroo.nl acs4.3dsecure.no
diensten.asnbank.nl belgium-3dsecure-uvg.wlp-acs.com
diensten.regiobank.nl belgium-3dsecure.wlp-acs.com
ideal.asnbank.nl belgium-uvj-3dsecure.wlp-acs.com
ideal.ing.nl bitpay.com
ideal.knab.nl cap.attempts.securecode.com
ideal.regiobank.nl cap.securecode.com
ideal.snsbank.nl giropay.sparkasse-lev.de
ideal.triodos.nl mycardsecure.com
ideal.vanlanschot.com payment-web.sips-atos.com
live.adyen.com secure.curopayments.net
mollie.com secure5.arcot.com
multisafepay.com securecode.com
pay.mollie.nl securesuite.co.uk
pay.multisafepay.com securesuite.net
paypal.com secureyou3d.ing.be
secure.ogone.com sicher-einkaufen.commerzbank.de
securecode.abnamro.nl sicheres-bezahlen.bw-bank.de
sparkasse-lev.de
tsys.arcot.com
verifiedbyvisa.com
wlp-acs.com

Mochten er betaalproviders ontbreken, horen wij dit graag. Dan zorgen wij dat we direct bovenstaande lijst updaten.

Ondersteuning nodig?

Ga je zelf aan de slag met het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics en heb je hierbij ondersteuning nodig? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op via de contactpagina!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.